Open van 12:00–17:30

Gestolen in Soetermeer

Een hele bijzondere ring

Het is 20 oktober 1770. Smidsknecht Bram Klaassen heeft bij Veldwachter Pieters aangifte gedaan van een gestolen ring. Deze ring had Bram speciaal gesmeed voor een heel leuk en lief meisje. 

Wil jij kennismaken met de scharensliep, de dorpsomroeper en de turfsteker, ga dan mee terug in de tijd toen Zoetermeer nog Soetermeer was. Wees wel voorzichtig, want één van hen kan de dader zijn. Help jij de veldwachter en Bram met het vinden van de dief, zodat Bram de ring alsnog aan zijn meisje kan geven? Doe dan mee aan dit spannende speurspel. Gezellig met de hele familie.
 

Uitleg spel

Overal in het Stadscentrum hangen posters met puzzels. Elke puzzel die je oplost, geeft je een aanwijzing. Met alle aanwijzingen kun je uiteindelijk de dader ontmaskeren. Zie onderaan deze pagina de locaties waar de aanwijzingen op de etalageruiten hangen.

Haal een deelnameformulier bij Doppio Espresso op het Promenadeplein 112. Hier begint de zoektocht naar de dader en hier kun je jouw oplossing aan het eind inleveren om kans te maken op prijzen. 

Kom je niet uit alle aanwijzingen, gelukkig kun je hints krijgen van veldwachter Geert Pieters. Zodat iedereen er uiteindelijk achter kan komen wie die bijzondere ring van Bram nou toch gestolen heeft.

DE HINTS + LOCATIES AANWIJZINGEN VIND JE HIERONDER

HINTS (klik om de hints te bekijken)

Hint bij aanwijzing 1: 

Wie geeft Bram dus een alibi?

Hint bij aanwijzing 2:

Wie verschaft zichzelf een alibi?

Hint bij aanwijzing 3:

Is er een verdachte met initialen die overeenkomt met de letters in het notitieboekje met afspraken van scharensliep Paulus Jansen?

Hint bij aanwijzing 4:

We leven nu en hebben dus Google Translate ☺. Eventueel zoek je eerst een wat groter woord in Google op. Dan weet je de gebruikte taal op de poster. En vervolgens heb je Google Translate. Wie geeft dit een alibi?

Hint bij aanwijzing 5:

Het lijkt erop dat er klinkers missen.

Extra hint: Martin Martins geeft één iemand een alibi. Een andere persoon maakt hij verdacht…

Hint bij aanwijzing 6:

Op welke datum is de ring gestolen? Welke datum is de 1ste van de 11de? Zitten er tussen de datum dat de ring gestolen is en de 1ste van de 11de twaalf dagen?

Hint bij aanwijzing 7:

Volgens mij hebben 2 personen een geheim afspraakje. Omdat dit geheim moet blijven, heeft zij het briefje niet geschreven, maar getekend.

Extra hint: Doet de ruit achter het eerste hartje je niet denken aan een verdachte?

Hint bij aanwijzing 8:

Heb je je rekenmachine erbij gepakt? Dat mag hoor. In ieder geval geeft Maria een verdachte een alibi.

Het is dus ook meteen duidelijk dat 1 verdachte gelogen heeft in zijn verklaring. En dit is niet Maria Hendriks.

De verdachte die gelogen heeft, is Martin Martins. Hij is wel bij klepperman Gerard de Vries geweest, maar hij heeft timmerman Simon Hendriks níet gezien bij familie Klaassen. 

Wie is dus de schuldige?

Waar vind ik de aanwijzingen in Stadshart Zoetermeer?

Het leukste is natuurlijk om door het Stadshart heen te struinen op zoek naar de aanwijzingen van veldwachter Geert Pieters. Geniet onderweg van een heerlijk bak koffie of een ijsje. Mocht je toch willen weten waar de aanwijzingen te vinden zijn, lees dan snel verder.

Aanwijzing 1: Doppio Espresso

Aanwijzing 2: HEMA

Aanwijzing 3: Fashion Optiek

Aanwijzing 4: BackWERK

Aanwijzing 5: DE Café

Aanwijzing 6: Bram Ladage

Aanwijzing 7: Frites Affairs

Aanwijzing 8: Adam Brandstore